Plantering näckrosor.
Tips och råd.

Varje näckros är beroende av ett visst vattendjup. Det är viktigt att tänka på att man inte planterar dom för djupt, då det går åt mycket kraft och näring för att blad och blommor ska ta sig upp till vattenytan och kraften att utveckla bommorna kan då utebli, i vissa fall kan även näckrosen ruttna bort.
Tänk på att vissa näckrosor har stark växtkraft medan andra har en svagare växtkraft samt att det även finns mini näckrosor som lämpar sig för små dammar och kärl på balkong och terrass.
Tänk på att näckrosen behöver sin plats i dammen, ett utrymme där andra växter inte konkurrerar om platsen och "stjäl showen" av din fantastiska näckros. Tänk på att om du har en fontän i din trädgårdsdamm så placerar du fontänen så den har ett avstånd till näckrosen eftersom inga näckrosor gillar i längden att det ständigt stänker vatten på blad och blommor.

Man rekommenderar oftast att dammen är delvis i halvskugga, vilket inte nödvändigt för en näckrosdamm. Näckrosor som står i full sol blommar oftast bättre med stora öppna blommor men det finns näckrosor som även klara halvskugga men undvik att plantera näckrosor i
skugga, blommorna öppnar sig inte och även bladen blir färre.
Det finns även näckrosor som blommar på natten det gäller dock dom tropiska näckrosorna.

Näring och plantering
Näckrosor behöver optimalt med näring annars har blad och blommor svårt att utveckla sig. Vi rekommenderar alltid att man tillsätter näringskulor i näckrosjorden som ger näckrosen rätt balans av näring under hela säsongen. Tänk på att välja rätt näringskulor till dina näckrosor, vi har under flera år testa olika näringskulor och nu har vi funnit det bästa för dina näckrosor.
En helt ny sorts näringskulor, dina näckrosor kommer belöna dig med en fantasisk blommning.
Våra nya näringskulor frigör näring beroende vattentemperatur under hela säsongen, vid varmt vatten så frigörs mer näring vilket behövs då näckrosen växter snabbare och vid kallt vatten frigörs näringen mer långsamt.

Näckrosor planteras i jord som innehåller rikligt med lera, använd stora kraftiga planteringskrukor till dina näckrosor för dom kräver sin plats för att kunna få optimal tillväxt.

Lotus, tropiska näckrosor
Tropiska näckrosor går utmärkt att plantera i din damm under dom varma sommarmånaderna, tropiska näckrosor är inte härdiga utan måste tas in under vintern, vinter temperaturen bör inte vara under 10-15°C. Näckrosorna bör endast vara ute från Maj till Oktober för att sedan övervintras i vinterträdgården eller i ett växthus.
Yngre exemplar av tropiska näckrosor kräver. oftast lite varmare vatten