Höst & Vinter i dammen

Låt dammen övervintra säkert.

Höst och vinter i dammen - Isfritt

Förbered din damm inför vintern genom att höststäda dammen. Då förebygger du sumpgaser och dålig vattenkvalite i dammen under vintern. Genom att ta bort slamm och löv som ger näring i dammen under höst och vinter så förbereder och minimerar du algtillväxen inför våren, det blir då även lättare och mindre slam när du ska städa och starta upp dammen igen inför våren.

Vintern i dammen är naturligtvis årets lugnaste period. Det gäller också för dammen och dess skötsel. Ändå bör du förbereda trädgårdsdammen och dess invånare för lägre temperaturer och isbildning. Flytta över känsliga fiskar till ett varmare kar. De fiskar som övervintrar i dammen, behöver minst 80cm djupt för att kunna röra sig tillräckligt, trots iskiktet.

Se till att det alltid finns ett hål i istäcket, så att dammens invånare kan andas tillräckligt och att giftiga sumpgaser kan ventileras ut. Här hjälper praktiska dammvärmare eller Isstoppare till. Tänk även på att stänga av och frostskydda filteranläggningen enligt rekommendationerna, då är din damm och dess invånare rustade på bästa sätt inför den kalla årstiden.

Dammvärmare & Isfi frigolit
Läs mer »

lövnät till dammen , när till damm , Oase Aquanet

Dammnät & Tillbehör
Läs mer »

Strömförbrukning
Vinter i dammen med låg strömförbrukning.

I år känns det extra viktigt att ha kontroll över strömförbrukningen i dammen under vinterperioden. Stänger du ditt filtersystem under vintern kan du spara mycket el men då ska du komplettera din damm med en AquaOxy luftpump som ser till att dammen renas biologiskt och syresätts. Väljer du att komplettera din AquaOxy luftpump med en OxyTex så uppnår du en optimal syresättning och rening. Dom nyttiga bakterierna sätter sig på den konstgjorda gröna "grästuvan" som har en grov yta för att bakterierna ska kunna trivas. Men denna kombination kan du ha en biologisk rening och syresätytning av dammvatten till endast ca 5-7w.
När du har ett syrerikt dammvatten och en biologisk rening så minskar risken att din fisk blir sjuk och i värsta fall kan dö på våren än om du inte gör något i din damm under vintern.
Oase Oxytex kan köpas som set med luftpump eller som extra tillbehör om du redan har en luftpump. Finns i olika storlekar beroende på dammstorlek.
Tänk på att klippa bort vissna växtdelar med Oase Flexicut och ta bort löv som ligger i dammen.