Syreväxter till din damm

Syrgivande dammväxter växer snabbt och med fördel kommer att hålla dammen ren och algerfri. Syregivande växter planterar du under vattnet så växterna tillgodogör sig näringsämnen från vattnet genom sina blad och de frigör samtidigt syre. Tillväxten av syreväxter påverkas av ljuset och vattentemperatur (10-30°C), näringsämnen, vattenkvalitet och syre.
Skulle dina växter växa dåligt eller om de inte växer alls kan detta oftast bero på vattenkvaliteten har en för låg tillförsel av syre. Chansen är att algtillväxt ökar då snabbt.
Det är därför de utgör en viktig grund för den naturliga jämvikten i en damm, medan syreväxterna är extremt användbara för att hålla vattnet klart och friskt.
 

När du planterar dina syreväxter rekommenderar vi dig att palntera dom i planteringspåsar eller korgar avsedda för dammväxter samt tillsätt näringskulor.
Se till att vatten i dammen har en bra vattenkvalité och har tillräckligt med syre, så håller de vattnet klart och algfritt.
För att få ett klarat och syrerikt vatten plantera 5st syregivande växter per kubikmeter vatten


Dina syrevxter producerar inte syre under hela säsongen så det är viktigt att ha ett bra urval av olika vattenväxter i din damm.
Genom att välja flera olika växter kommer chansen för att algtillväxten kommer att minska.
På våren är andra bra växter som Gul svärdslilja, veketåg. När hösten kommer är växter som vattenpest, hornsärv en fördel.

Syregivande växter är Hästsvans, Vattenmönja, Vattenslinga, Klöverbräken, Vanligt Spikblad, Litet Spikblad, Brokigt Spikblad, Nålgräs, Ampelgräs, Rotalia.


 

Har dammen från början rik alltillväxt är det ingen fördel att plantera in syreväxter. Algerna som redan finns i dammen kommer att tillgodogöra sig på allt syre som finns i vattnet vilket gör att dina syreväxter kommer inte växa till sig och producera syre. För att vara säker på att dina syreväxter kommer trivas i din damm är det viktigt med en riklig variation av växter i dammen.
Växterna går att plantera i dammen under hela säsongen men det är extra viktigt att tänka på vattenkvalitén i nyanlagda dammar, tillsätt microorganismer typ Biokick för att få liv i dammen av nyttiga bakterier och se till att det finns syre i dammen genom att använda en vattenpump eller luftpump. Väljer du att inte göra något i din nyanlagda damm bör du vänta ca 4 veckor innan du planterar i syreväxter. Tillgången på syreväxter är bäst i April till Juni men säljs fram till september. Plantera inte växter efter första frosten då dom kan ha svårare att etablera sig innan vintern.
Använd Optiplus näringskulor till dina vattenväxter och syreväxter.

Lämpliga syreväxter

Hästsvans
Vattenslinga
Vattenmönja
Klöverbräken
Kärrmire
Nålgräs
Rotalia
Litet Spikblad
Vanligt Spikblad
Brokigt Spikblad
Rotalia
Ampelgräs

 

Syreväxt
Ampelgräs

Syreväxt
Rotalia

Syreväxt
Vattenmönja

Syreväxt
Vattenslinga

Syreväxt
Vattenklöver

Syreväxt
Spikblad

Syreväxt
Brokigt spikblad

Syreväxt
Litet spikblad

Syreväxt
Vattenblink

Syreväxt
Hästsvans

Syreväxt
Nålgräs

Syreväxt
Kärrmire

Mer info om