Porlande avkoppling

Lugnt porlande eller bullrigt brusande? Enkelt sagt, enkelt gjort - för att skapa en bäck som kan göras på kort tid med bara några steg: Med eller utan en damm, tack vare bäcksektioner och vattenfalls sektioner, är det enkelt att skapa din egen lilla bäck i trädgården.

Vi önskar dig mycket nöje och framgång med ditt nya projekt.


Lugnande och uppfriskande Den lugnande och uppfriskande effekten av vatten är fascinerande, särskilt på grund av det mycket speciella ljud som rinnande vatten ger. För rytmisk variation rekommenderar vi att du använder bäcksektioner och minder vattenfalls sektioner


Men en känsla att vara nära naturen och kreativ Idag Niagara Falls eller bäcksektion Grand Canyon: De detaljerade elementens dynamiska former och färger ger ett nästan naturligt utseende. Du kan designa själv hur du önskar bäcken ska ringla sig framefter din egen smak.

STEG 1
Innan vi går in
på de fina detaljerna måste vi först klargöra hur mycket tid du ska planera in för ditt projekt, och vilka produkter, verktyg och material du behöver. Byggtid: Om det redan finns en damm som kan förse bäcken med vatten är det bara att skapa vattendraget och tillåta en dag för byggnadsarbetet.
Ett litet tips: Du kan göra allt arbete på egen hand utan problem, men det är roligare om du har någon annan att hjälpa!

Verktyg och material du behöver För att bygga bäcken behöver du trädgårdsredskap som sådana som en spade och skyffel, en skottkärra, en vattenkanna eller trädgårdsslang och snöre, samt vattenpass och en vikningsregel eller måttband. Sand krävs också för att installera den formpressade dammen. Vi rekommenderar cirka ½ m³ fin lek sand eller mursand (utan grus eller stenar). När du har fått ihop allt ditt material går det vidare till nästa steg - förberedelse.

Starta projekt
OASE -produkter du behöver Med följande bäckelement kan du skapa ett vattendrag som är 3 m långt: • Källa: Niagara Falls (art. 33048) • Staubbach Falls, höger kurva (art. 33071 ) • Victoriafallen (art. 33075) • Staubbach Falls, vänster kurva (art. 33073) • Niagara Falls, överhäng (art. 33057)

I det här exemplet, dammen, och därmed vattnet tillförsel av bäcken, är en förformad damm: • Oase formpressad damm 500liter (artikel 36768) Lämplig vattenfallspump som säkerställer det vattnet rinner från den förformade dammen in i vattendrag: • AquaMax Eco Classic 11500 (art. 51103) Pumpen och den översta bäcksektionen är ansluten med en slang: • 1½ ”spiralslang, cirka 5 m lång (art.nr 57532)

När du har fått ihop allt ditt material går det vidare till nästa steg - förberedelse.

STEG 2
Förberedelse De material och verktyg du behöver är nu klara hand. Nästa steg är att bestämma den exakta platsen för din vattenoas och rita en grov skiss av det. Om du skapar en helt ny damm rekommenderar vi reparera att du överväger följande kriterier när bestämma platsen:

STEG 3 
Sol exponering: Helst bör platsen vara så halvskuggad som möjligt, vilket ger cirka fyra till sex timmars solsken om dagen.  Växtlighet: Välj en plats tillräckligt långt bort från större träd så att lövverket inte faller direkt i dammen på hösten.  Betraktningsvinkel: Viktigast av allt bör dammen vara synligt från din favoritplats i trädgården. När du har hittat en lämplig plats mäter du ytan och gör en grov skiss av den. Rita sträckan för bäcken i denna skiss. Kom ihåg att ta hänsyn till pumpens strömförsörjning när du gör detta. Tips: Även om bäcksektionerna kommer att ha en fast form kan du fortfarande variera längden på bäcken. För att göra detta, låt bäcksektionerna överlappa i varierande grad. Tänk dock på att varje överlappning bör vara vid minst 5 cm.

Skissen är nu klar, och du kan se det bäcken som porlar iväg i ditt sinne. Allt som återstår att göra är att komma igång med att bygga ditt vattendrag och göra det till verklighet. Märkning av konturer: • Lägg först ut vattendragselementen och den förformade dammen som du vill installera dem. • Det övre elementet är också din källa, som senare kommer att anslutas till dammpumpen. För att förbereda det, borra källan vid den förmarkerade punkten. • Dra eventuellt konturen i vattendraget och den förformade dammen med lite sand eller ett snöre.

Markera ut var du önskar den formpressade dammen. Använd sedan markeringarna för att gräva ut gropen för den formpressade dammen. Kontrollera dammkarets läge och inriktning mot vattenpasset och korrigera vid behov. • För att säkerställa att den formpressade dammen förblir på plats, använd sanden och vattnet för att fixera den formpressade dammen i gropen.

Bäcksetioner med vattenfallssektioner | Detaljerade instruktioner

Placera bäcksektioner. För att bestämma vattnets totala höjd, lägg till höjden på alla sektioner. Du kan använda det utgrävda materialet från gropen för att fylla den beräknade lutningen. Om det inte finns något grävt material tillgängligt är sand också lämpligt. Se till att underlaget är fast (när du står på det ska underlaget inte vika). När den förformade dammen sitter ordentligt i gropen, placera det lägsta bäcksektionen med lutningen mot dammen så att den sticker ut cirka 10 cm över kanten in i dammen.Håll ett öga på rätt riktning av lutningen och på en fast yta.

Startsektionen källan bildar det översta och sista elementet, som är ansluten till vattendragspumpen med en slang. Justera de stegade slanghylsorna till slangens diameter och anslut den i ena änden till vattendragskällan och i den andra till pumpen. • Placera sedan pumpen mitt i dammen. Tips: Dölj slangen längs vattendraget med jord eller sand.

Låt vattnet porla Och nu är det dags att fylla dammkaretmed vatten. När dammen är full, slå på pumpen för att starta en första testkörning. Kontrollera först: ✓ Förseglar elementen tätt och går inget vatten förlorat på vägen? Om du upptäcker en läcka, kontrollera att elementen överlappar tillräckligt (minst 5 cm) och att lutningen är i rätt riktning. ✓ Rinner vattnet i önskad mängd? Du kan reglera flödet genom att justera pumpeffekten med en kran (tillval).

Plantera växter längs vattenlinjen: Om du kan höra ett underbart porlande ljud i detta skede, det betyder att vattnet rinner. Nu är det bara en sak kvar att göra för den sista finish vid din vatteoas är att plantera växter längs vattenkanten. Du kan välja mellan utbudet av växter som finns tillgängliga från oss enligt din smak och kreativitet. Till exempel är olika gräs eller krypande växter lämpliga för en grön design.

STEG 4
Underhåll
När du väl har slutfört ditt dammprojekt vill du utan tvekan få ut det mesta av njutningen, den nya vattenoas i din trädgård under lång tid framöver. För att du ska kunna fortsätta dra nytta av ditt arbete vill vi ge dig några enkla tips om hur du underhåller din vattenoas.
Vattenlinje: Kontrollera vattennivån i dammen regelbundet och fyll på med vatten vid behov. 
Vegetation: Undersök den omgivande vegetationen då och då. Skär bort alla växter som sticker ut för långt in i dammen eller vattendraget och ta bort oönskad grönska som har börjat växa där.

Höstlöv
När trädgårdsäsongen börjar ta slut börjar löv gradvis falla från de omgivande träden. För att förhindra att vattnet slammar upp och blir grumligt, ta bort fallna löv och grenar från dammen och bäcken.
Frysta temperaturer: Om din pump inte ska förvaras i dammen vid temperaturer under noll, se till att ta bort den från dammen innan vintern kommer. Detta är också ett perfekt tillfälle att rengöra pumpen (till exempel med AquaActiv PumpClean, artikelnr 75806). När du har tagit bort (och rengjort) pumpen, se till att den förvaras säkert i en hink med vatten på en frost fri plats.

Vi hoppas att du kommer att njuta av din nya vattenoas med många dagar av avkoppling.