Japansk Trädgård

En plats för avkoppling och återhämtning.

Den japanska trädgården kombineras dom grundläggande elementen i växter, vatten och stenar med enkla rena linjer. Detta gör att du kan skapa en plats för lugn och sinnesfrid, en plats för avkoppling och återhämtning.
I en allt stressigare värld kan det vara skönt att ha en plats att varva ner på och hitta inspiration.

Japansk trädgård trampsten granit trädgårdskonst

I den japanska trädgården slingrar sig små stigar fram runt statyer och växter. Dessa små slingrande stigar har länge varit i den japanska tron att förutse vad som väntar i framtiden.
Är inte detta ett vackert sätt att se in i framtiden!

En trädgård som är utformad med enkelhet i design i tanken kommer att tillåta en plats för lugn och avkoppling, mer än en trädgård full av växter. Vi hoppas vi kan hjälpa dig med flera värdefulla tips och tillbehör för att skapa din japanska trädgård.
 

En liten granitbro över stilla rinnande vatten som man når via trampstenar i kombination med granithus, inramade av bambuspaljeér är några viktiga material du behöver för att skapa din egna japanska drömträdgård.
Med en granitbro kan du säkert gå över vattnet till ön, varför inte bygga en paviljong av bambu på ön, detta skapar en plats med avskildhet för njutning.

Myten säger att en bro lagd i zickzack kommer att skydda dig från onda andar i trädgården. Det sägs att att onda andar endast kan gå i en rak linje så bron blir en fälla för dom, så du själv kan fly till säkerhet.

Den japanska trädgården består av enkla rena former. För att skapa en japansk trädgård måste du förstå grunderna - enkelhet. I den japanska trädgården kombineras dom grundläggande elementen i växter, vatten och sten med enkla rena linjer.
Inslag av mindre växter är att föredra, välj ett par mindre växter, gärna med bonsai lika eller ett krypande växtsätt. Detta ger trädgården sin enkelhet och man behåller trädgårdens linjer i kombination med singel, sand och stenar.

japansk trädgård japanska granithus zen Tengi gata


Japanska granithus kallat även för tehus som i många fall kan kompletteras med en belysning, detta ger ett fridfullt och rogivande intryck i den japanska trädgården på kvällen.

Tveka inte att titta på hur andra har skapat med olika mönster och material, det ger dig en bra inspiration för din trädgårdsdröm, din alldeles egna japanska trädgård.

En avskild plats i din trädgård kan skapas med en paviljong även också kallad tehus, byggt av bambu. Du kan på ett enkelt sätt skapa en avskild plats i den japanska trädgården. Kombinera gärna bambu och trä och fläta tillsammans. Det viktiga är att du använder ett material som ger ett lugnande intryck. Bambu kan även användas för att bygga mindre avgränsningar.

Varför inte bygga din paviljong på en lite ö i dammen, detta skapar en plats för avskildhet, genom att använda en granitbro kan du säkert gå över vattnet. Kombinera gärna stigen fram till bron med trampstenar.

japansk trädgård japanska granithus zen

Dekorsingel och sand använder du för att enkelt forma cirklar, linjer och slingrande stigar. Dekorsingel är super enkelt att använda och mycket lätt att underhålla. Passar utmärkt att dekorera och skapa i den japanska trädgården. Avgränsa gärna olika singelsorter med vår flexibla kantband från Ecolat som är ett tåligt robust och formbart kantband med många möjligheter.
Genom att använda dekorsingel kan du skapa en spännande slingrande stig, du lockas av att följa stigen som leder förbi granit pagoden och lockar dig vidare in i trädgården för att upptäcka vad som väntas runt nästa hörn, detta skapar mystik i din trädgård.

Använd gärna växter som bambu, gräs, japansk lönn, azaleor och barrväxter när du väljer växter till din japanska trädgård. Barrväxter kan formklippas till bonsai liknande miniatyrträd som hänger ut över vattnet, det fina med barrväxter är att dom ger ett vackert intryck under hela året. Vill du ej använda singel kan marken täckas med mossa.

japansk trädgård  zen trädgården  trädgårdsdamm
japansk trädgård zen trädgård bamuträdgård paviljong

Mossa trivs i i Japans naturliga fuktiga och regniga klimat. Mossträdgårdar ger en mjuk balanserad känsla som ger en trött och stressad kropp en tröst för kropp och själ.
Mossa gör en perfekt grund i fuktiga skuggiga områden i den japanska trädgården.
Eftersom du inte kan gå på mossan passar det utmärkt att använda våra trampstenar ibland mossan, med våra trampstenar kan du enkelt skapa en slingrande stig över mossan, mossan kan brytas av med stenar eller ett japanskt gräs.

Japanska figurer, bambu spaljé,  japanskt gräs, dekorsingel, mossbeväxta stenar runt dammen gör att du kan lyckas med alla elementen i din japanska trädgård.

Håll det enkelt och smått i en japansk trädgård.

En japansk trädgård är inte att skapa den största och bästa trädgården. Låt designen vara enkel och liten. En enkel typ av en japansk trädgård är ett stenparti som består av dekorsingel och stenar samt växter. Denna trädgård innehåller inget vatten och är utformad för att skildra berg och floder. Sand och dekorsten kan krattas i ett speciellt mönster, detta är tänkt att symbolisera floden medan stenar placeras på sanden för att symbolisera bergen i kombination med miniatyr klippta barrväxter.
Mindre personliga detaljer i den Japanska trädgården bör ha en koppling till naturen. Varför inte lägga några polerade stenar i ett litet tråg.

Bambu har många användningsområden och är ett viktigt inslag i den japanska trädgården. Med bambu kan du skapa en pergola, en avgränsande spaljé eller en djurskrämma.
En vippa av bambu är en smart djurskrämma som är utformad för att ge ett plötsligt ljud skrämmer bort rådjur, vildsvin och lejon. Det övre röret droppar vatten i det större nedre röret. När röret är fyllt med vatten gör vikten av vattnet att det tippar för att tömma sig på vatten. En sten är placerad så att bambu röret slår i denna, detta plötsliga ljud skrämmer bort djur enligt uppgift.
Ett spalje kan byggas av bamburör som binds tillsammans för att skapa avskärmande miljöer i trädgården.

Vi har många tillbehör i vår butik för att du ska lyckas skapa din japanska dröm.
 

Japanska Granithus

Små pagoda, japanska stenhus och statyer som skymtar lite här och var i trädgården, påminner om Japan. Hos oss finner du många olika typer av japanska granithus som tex Shizendou, Rokkaku Yukimi, Tengi Gata, Kodai Yukimi, Kasuga och olika Pagoder.
 

Se vårt sortiment på japanska granithus »

Bambu

Våra bamburör och bambuspaljeér är lämpliga för dekorativ design inom och för utomhusbruk. Bambu har många användningsområden i din trädgård. Bambu passar utmärk som vindskydd eller som rumsavdelare.
Din fantasi har inga gränser.

Se vårt sortiment på bambu »

Japanska trädgårdar

Inspirationsbilder på japanska trädgårdar.

Design Mikael Liedbergius
Japonica Trädgårdsdesign

Du kanske även är intresserad av.